Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

W tym tygodniu do Oławy zawitali znakomici kucharze z Federacji Kucharzy Włoskich w Polsce, z jej prezesem Anuelo Serra na czele. Jest jednym z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, a w naszym powiecie, w dniu 24 listopada w hotelu „Oławian”, podczas warsztatów, dał pokaz kunsztu kulinarnego. Czynny udział wzięli w nich uczniowie z klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie.

Spotkanie z kuchnią włoską rozpoczęli – starosta oławski Zdzisław Brezdeń, wicestarosta Witold Niemirowski oraz Maria Domaradzka – dyrektor CKZiU w Oławie, którzy podziękowali osobom i jednostkom, za sprawą których uczniowie mogą dziś podnosić swoje kwalifikacje, wzbogacać doświadczenie i wiedzę w przedmiotowym zakresie. Zorganizowanie włoskich warsztatów kulinarnych przez samorząd Powiatu Oławskiego dla uczniów CKZiU w Oławie było możliwe dzięki życzliwości i przychylności ambasadora Włoch w Polsce i za sprawą wieloletniej, owocnej współpracy z Moniką Kwiatosz – Konsulem Honorowym Republiki Włoskiej we Wrocławiu, w zakresie utrwalania pamięci o królewskiej linii rodu Sobieskich (relacje króla i jego rodziny z Italią były częste i liczne), a także budowania relacji tożsamościowych tego rodu z ziemią oławską.

Smaki kuchni z ziemi włoskiej do Polski

Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie od samych mistrzów mogli dowiedzieć się, jak rodowici Włosi przygotowują tradycyjne potrawy Italii. Czterech wyśmienitych włoskich kucharzy zademonstrowało publiczności, w jaki sposób wykonuje się prawdziwe przysmaki kuchni z Półwyspu Apenińskiego, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Włoskie potrawy są nieustannie od lat bardzo popularne również w Polsce.

Mistrzostwo na talerzu… Podczas warsztatów nie zabrakło potraw z ryb (m.in. z pałasza), owoców morza (m.in. z jeżowców i muli), spaghetti i pizzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się także z opisami potraw i przepisami, a więc można spodziewać się, że na ich stołach teraz częściej będą gościły potrawy rodem z gorącego południa Europy.

Źródło: Urząd Powiatowy w Oławie

Previous Koralowy Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej w Oławie
Next Trwają prace na budowie warsztatów

Może to Ci się spodoba

Pokazali swój patriotyzm

Mieszkańcy powiatu oławskiego uczcili 103. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości Mszą świętą w intencji Ojczyzny w Sanktuarium pw. Najświętszej Maryi Panny Matki Pocieszenia w Oławie rozpoczęły się tegoroczne obchody Narodowego

Koralowy Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej w Oławie

Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. Jadwigi Szajny – Lewandowskiej w Oławie świętuje 35-lecie swojej działalności Jubileuszowa uroczystość odbyła się 26 listopada w Ośrodku Kultury w Oławie. Spotkanie uczniów, absolwentów,

Odkrywamy kraj sąsiada

Na pytanie, czy warto podróżować, większość z nas odpowie, że tak. Podróże pozwalają nam oderwać się od przyziemnej rzeczywistości, poznać ciekawe miejsca, nowych przyjaciół, a także spojrzeć na siebie z

W 21 szkołach ruszył projekt Małopolska Chmura Edukacji

Program Małopolskiej Chmury Edukacyjnej ma umożliwić uczniom kontakt z uczelnią, zmniejszyć wykluczenie edukacyjne poza dużymi miastami i zainteresować kierunkami studiów zgodnymi ze specjalizacją regionu. W pilotażu bierze udział 21 szkół ponadgimnazjalnych z Małopolski. Zdaniem ekspertów

Już w najbliższą sobotę 17 lipca w Oławie wielkie święto rodu Sobieskich!

Obchody 320. rocznicy urodzin sławnej oławianki – Marii Klementyny Sobieskiej Goszczący obecnie na oławskim Rynku pomnik ukazujący króla Jana III Sobieskiego będzie już w sobotę 17 lipca świadkiem i poniekąd

Internauci czytają coraz więcej książek

Od stycznia do końca września 2016 roku w mediach społecznościowych pojawiło się 58 tys. deklaracji o trwających, planowanych lub przeczytanych książkach. To ponad dwa razy więcej niż w tym samym okresie 2014 roku

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź