Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

W tym tygodniu do Oławy zawitali znakomici kucharze z Federacji Kucharzy Włoskich w Polsce, z jej prezesem Anuelo Serra na czele. Jest jednym z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, a w naszym powiecie, w dniu 24 listopada w hotelu „Oławian”, podczas warsztatów, dał pokaz kunsztu kulinarnego. Czynny udział wzięli w nich uczniowie z klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie.

Spotkanie z kuchnią włoską rozpoczęli – starosta oławski Zdzisław Brezdeń, wicestarosta Witold Niemirowski oraz Maria Domaradzka – dyrektor CKZiU w Oławie, którzy podziękowali osobom i jednostkom, za sprawą których uczniowie mogą dziś podnosić swoje kwalifikacje, wzbogacać doświadczenie i wiedzę w przedmiotowym zakresie. Zorganizowanie włoskich warsztatów kulinarnych przez samorząd Powiatu Oławskiego dla uczniów CKZiU w Oławie było możliwe dzięki życzliwości i przychylności ambasadora Włoch w Polsce i za sprawą wieloletniej, owocnej współpracy z Moniką Kwiatosz – Konsulem Honorowym Republiki Włoskiej we Wrocławiu, w zakresie utrwalania pamięci o królewskiej linii rodu Sobieskich (relacje króla i jego rodziny z Italią były częste i liczne), a także budowania relacji tożsamościowych tego rodu z ziemią oławską.

Smaki kuchni z ziemi włoskiej do Polski

Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie od samych mistrzów mogli dowiedzieć się, jak rodowici Włosi przygotowują tradycyjne potrawy Italii. Czterech wyśmienitych włoskich kucharzy zademonstrowało publiczności, w jaki sposób wykonuje się prawdziwe przysmaki kuchni z Półwyspu Apenińskiego, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Włoskie potrawy są nieustannie od lat bardzo popularne również w Polsce.

Mistrzostwo na talerzu… Podczas warsztatów nie zabrakło potraw z ryb (m.in. z pałasza), owoców morza (m.in. z jeżowców i muli), spaghetti i pizzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się także z opisami potraw i przepisami, a więc można spodziewać się, że na ich stołach teraz częściej będą gościły potrawy rodem z gorącego południa Europy.

Źródło: Urząd Powiatowy w Oławie

Previous Koralowy Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej w Oławie
Next Trwają prace na budowie warsztatów

Może to Ci się spodoba

Poddawanie matki pszczelej do ula przy starostwie

Stojący na terenie zielonym przed oławskim starostwem drewniany ul ma na celu popularyzację znaczenia pszczół w środowisku naturalnym, które są nieodłączną i bardzo ważną częścią ekosystemu. Jeden ul może mieć

Internauci czytają coraz więcej książek

Od stycznia do końca września 2016 roku w mediach społecznościowych pojawiło się 58 tys. deklaracji o trwających, planowanych lub przeczytanych książkach. To ponad dwa razy więcej niż w tym samym okresie 2014 roku

W 21 szkołach ruszył projekt Małopolska Chmura Edukacji

Program Małopolskiej Chmury Edukacyjnej ma umożliwić uczniom kontakt z uczelnią, zmniejszyć wykluczenie edukacyjne poza dużymi miastami i zainteresować kierunkami studiów zgodnymi ze specjalizacją regionu. W pilotażu bierze udział 21 szkół ponadgimnazjalnych z Małopolski. Zdaniem ekspertów

Żywa lekcja historii w sobotę przed oławskim ratuszem

Jak już zapowiadaliśmy w najbliższą sobotę 17 lipca stolica powiatu oławskiego mocniej będzie oddychała historią! Stanie się tak za sprawą obchodów 320. rocznicy urodzin słynnej oławianki – Marii Klementyny Sobieskiej,

Już w najbliższą sobotę 17 lipca w Oławie wielkie święto rodu Sobieskich!

Obchody 320. rocznicy urodzin sławnej oławianki – Marii Klementyny Sobieskiej Goszczący obecnie na oławskim Rynku pomnik ukazujący króla Jana III Sobieskiego będzie już w sobotę 17 lipca świadkiem i poniekąd

Uniwersytet Jagielloński gruntownie modernizuje swój kampus medyczny

Collegium Medicum, czyli kampus medyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zostanie gruntownie odnowiony. Będzie to możliwe dzięki współpracy uczelni z partnerem prywatnym – spółką Neoświat. Jak wyjaśnia prof. Piotr Laidler, prorektor UJ ds. Collegium

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź