Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

Warsztaty kulinarne z kuchnią włoską w Oławie

W tym tygodniu do Oławy zawitali znakomici kucharze z Federacji Kucharzy Włoskich w Polsce, z jej prezesem Anuelo Serra na czele. Jest jednym z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, a w naszym powiecie, w dniu 24 listopada w hotelu „Oławian”, podczas warsztatów, dał pokaz kunsztu kulinarnego. Czynny udział wzięli w nich uczniowie z klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie.

Spotkanie z kuchnią włoską rozpoczęli – starosta oławski Zdzisław Brezdeń, wicestarosta Witold Niemirowski oraz Maria Domaradzka – dyrektor CKZiU w Oławie, którzy podziękowali osobom i jednostkom, za sprawą których uczniowie mogą dziś podnosić swoje kwalifikacje, wzbogacać doświadczenie i wiedzę w przedmiotowym zakresie. Zorganizowanie włoskich warsztatów kulinarnych przez samorząd Powiatu Oławskiego dla uczniów CKZiU w Oławie było możliwe dzięki życzliwości i przychylności ambasadora Włoch w Polsce i za sprawą wieloletniej, owocnej współpracy z Moniką Kwiatosz – Konsulem Honorowym Republiki Włoskiej we Wrocławiu, w zakresie utrwalania pamięci o królewskiej linii rodu Sobieskich (relacje króla i jego rodziny z Italią były częste i liczne), a także budowania relacji tożsamościowych tego rodu z ziemią oławską.

Smaki kuchni z ziemi włoskiej do Polski

Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie od samych mistrzów mogli dowiedzieć się, jak rodowici Włosi przygotowują tradycyjne potrawy Italii. Czterech wyśmienitych włoskich kucharzy zademonstrowało publiczności, w jaki sposób wykonuje się prawdziwe przysmaki kuchni z Półwyspu Apenińskiego, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Włoskie potrawy są nieustannie od lat bardzo popularne również w Polsce.

Mistrzostwo na talerzu… Podczas warsztatów nie zabrakło potraw z ryb (m.in. z pałasza), owoców morza (m.in. z jeżowców i muli), spaghetti i pizzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się także z opisami potraw i przepisami, a więc można spodziewać się, że na ich stołach teraz częściej będą gościły potrawy rodem z gorącego południa Europy.

Źródło: Urząd Powiatowy w Oławie

Previous Koralowy Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej w Oławie
Next Trwają prace na budowie warsztatów

Może to Ci się spodoba

Już w najbliższą sobotę 17 lipca w Oławie wielkie święto rodu Sobieskich!

Obchody 320. rocznicy urodzin sławnej oławianki – Marii Klementyny Sobieskiej Goszczący obecnie na oławskim Rynku pomnik ukazujący króla Jana III Sobieskiego będzie już w sobotę 17 lipca świadkiem i poniekąd

Żywa lekcja historii w sobotę przed oławskim ratuszem

Jak już zapowiadaliśmy w najbliższą sobotę 17 lipca stolica powiatu oławskiego mocniej będzie oddychała historią! Stanie się tak za sprawą obchodów 320. rocznicy urodzin słynnej oławianki – Marii Klementyny Sobieskiej,

W 21 szkołach ruszył projekt Małopolska Chmura Edukacji

Program Małopolskiej Chmury Edukacyjnej ma umożliwić uczniom kontakt z uczelnią, zmniejszyć wykluczenie edukacyjne poza dużymi miastami i zainteresować kierunkami studiów zgodnymi ze specjalizacją regionu. W pilotażu bierze udział 21 szkół ponadgimnazjalnych z Małopolski. Zdaniem ekspertów

Muzyka barokowego mistrza lutni z dworu Sobieskich rozbrzmiewała w powiecie oławskim

W dniach 24-27 listopada w Oławie i w Jelczu-Laskowicach odbyły się koncerty muzyki barokowej, podczas których zaprezentowane zostały utwory Silviusa Leopolda Weissa (1687-1750), nadwornego muzyka rodu Sobieskich z Oławy, geniusza

Uczcili pamięć ofiar stanu wojennego

Powiat pamięta Powiatowe obchody 40. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, odbyły się 13 grudnia przy Pomniku Męczenników w Oławie. Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 17.00, następnie została odprawiona, w kościele pw.

27 maja – Dzień Samorządu Terytorialnego

Święto obchodzone 27 maja uświadamia nam znaczenie wydarzeń sprzed 32 lat, z 1990 roku, kiedy po raz pierwszy w powojennej historii Polski odbyły się w pełni wolne i demokratyczne wybory

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź